NARLI KIŞLA KÖYÜ PDF Yazdır e-Posta
Administrator tarafından yazıldı.   
Pazartesi, 15 Aralık 2008 21:18

 

 

 Posta Kodu      :     60400

Alan Kodu       :     0 356

Coğrafi Bölge  :    Karadeniz Bölgesi

İl                      :     TOKAT

İlçe                   :      Zile

İle uzaklığı       :    98 km

İlçeye Uzaklığı :    31 km


 

 

Köy Muhtarı

 Adı ve Soyadı : SELAHATTİN AKYÖN

Telefon            :  -

Cep Telefon    :

 

 

 TARİHİ

350 yıl önce Mehmet Kahya, Paşa Kınalıoğlu, Kara Fatmaoğlu ailelerince kurulduğu söylenmektedir. köyün bilinen ilk adı camili köy diğer bilinen bir adı dere kışla daha sonra yeni yapılandırmayla narlıkışla ismini almıştır. köyün ilk kurucuları kara fatma oğulları, kınalı oğulları, ördekçioğulları ,köse oğullarıdır.köyde en çok bulunan soyadlar; varlı, kınalı, çakmak, uygur, ürün, artuç, aykul, akyön, onuş, tüzel, eşref, bilgen, uçar, düzgün, kurum, can, ural, akkaya, özkaya, öztunç, havuç, bağrıaçık, tütün, pekvarlıdır.


KÜLTÜR

 köyümüzde düğünler perşembe günü öğleden sonra başlayarak cuma günü ağırlık (gelin çeyizi)götürülür.cumartesi damat düğünü, akşamı erkek evinde düğün , pazar sabahı gelin alınır.düğünlerde eskilerden süre gelen oyunlar oynanır.(kartal,gelin ,sinsin vs).düğünlerde kesinlikle davul zurna bulunur.genelde halay oyunları oynanır.köyde başlık parası 1994 yılında muhtar olan musa oğlu ömer varlı tarafından kaldırılmıştır.köyde kınalı oğullarına ait kınalı evliyası bulunmaktadır.askere gidecek gençlere o evliyada ekmek ve su ikram edilir.askerler köy mezarlığı istikametinden dualarla yolcu edilir. köyde en çok yenilen yemekler etli bulgur pilavı tarhana çorbası helle çorbası soğanlama yoğurtlu çorba madımak kuru fasülye ve yaprak sarması.tatlı olarakta sütlaç ve ev baklavası tüketilir.


COĞRAFYA

 Tokat iline 98 km, Zile ilçesine 31 km uzaklıktadır.

 

ilçenin batısında yer alan Narlıkışla Köyü, Yapalak, Yaraş Sekikışla ve Bü-yüközlü köyleri ile komşudur, ilçeye uzaklığı 27 km. Olan köyün yolunun 21 km.si asfalttır.

 

 

54 haneden ibaret olan köyde, geliri tarım ve hayvancılığa dayanır. 900 dekar kıraç, 200 dekarı sulak arazisinde buğday, şeker pancarı, nohut, soğan, mercimek yetiştirilmektedir. 20 adet traktör bulunan köyde sulama su motorları ile yapılmaktadır. 250 küçükbaş, 300 büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Modern tarım aletleri ile beraber fenni gübre kullanılır. Arazinin yetersizliği nedeniyle köyden kentlere göç görülmektedir.

1983 yılında Devlet-Vatandaş işbirliği ile yapılan köyün okulunun 1 dersliği ve 1 lojmanı bulunmaktadır. Okulda halen 46 öğrencisi bulunmakta olup, okuma-yazma oranı % 70'dir.

Nüfus planlamasına dikkat edilmeyen köyde sağlık sorunları ilçede çözümlenmektedir. Az da olsa üfürükçülük, muskacılık gibi usullerle şifa arayanlara rastlanılmaktadır. eski bir camisi mevcut olup, halk içme suyu ihtiyacını umumi çeşmelerden sağlamaktadır.

Kız görücü usulü ile istenir. Düğünlerde halay çekilir, simsim oyunu oynanır. Bazı önemli düğünlerde damadın çıktığı gün güreşler yapılır. Çok çeşitli oyunlar oynanır. Bahar aylarında yağmur duasına genellikle Karaşeyh Evliyasına ziyarete gidilir. Ev yapanlara malzeme ve işçilik yönünden yardım edilir. Evin temeli atılırken kurban kesme adettir. Evlere nazardan korunması için üzellik asıldığı, nal çakıldığı  görülmektedir. Leyleğin ayaklarında ot ile gelmesi o yılın bereket içinde geçeceği şeklinde yorumlanır.


 

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Gündüzleri sıcak akşamları ılıktır.yazın kurak kışın ise soğuk ve yağmurlu geçer.


NÜFUS

 

Yıllara göre köy nüfus verileri

Yıl Kişi sayısı
2007 280
2000 320
1997 334

 


EKONOMİ

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.ayrıca köyde soğan ekiciliği son yıllarda artış göstermiştir. ama 2000 li yıllardan sonra genç nufusun istanbula göç etmesinden dolayı tarım ve hayvancılık azalmıştır.


MUHTARLIK

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları

 

Yıl Adı ve Soyadı
2004 SADIK OĞLU ÖMER VARLI
1999 MUSA OĞLU ÖMER VARLI
1994 MUSA OĞLU ÖMER VARLI
1989 DURAN OĞLU DURSUN AKYÖN
1984 ALİ OĞLU ÖMER ÜRÜN
                                                                                                                     

ALT YAPI BİLGİLERİ

köyümüzde iki derslikli ilköğretim okulu ,ana sınıfı bulunmaktadır.sağlık evi faaliyette olup görevli ebe bulunmaktadır.içme suyu 2005 yılında ırmak kenarında bulunan kınalıoğullarına ait tarlada açılan kuyudan desteklenmiştir.şu anda köyümüzde içme suyu sorunu kalmamıştır. asfalt yol yapalak köyü kavşağında son bulmuş olup köyümüze 650 metre stabilize yoldan sonra ulaşılır.yapalak ambar boğazından başlayan sulama kanalı köyümüz sınırları içindende geçerek sulama bu kanallardanda yapılmaktadır.ayrıca çekerek ırmağı köyümüz sınırından geçmekte ve balık avcılığına çok müsaittir.

 

İKLİM


 



 


 


 


 
Sağlık Evi
Yok
Sağlık Ocağı
Var / Faal
İlköğretim Okulu
Var / Faal Değil
Taşımalı Eğitim Yapılıyor
PTT Şubesi
Yok
PTT Acentası
Yok
Su Şebekesi
Var
Kanalizasyon
Var

 

 


 

 

 


Son Güncelleme: Salı, 05 Nisan 2011 23:49
 

Kimler Sitede

Şu anda 2 konuk çevrimiçi

Ziyaretçi Sayısı

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün39
mod_vvisit_counterDün88
mod_vvisit_counterBu Hafta317
mod_vvisit_counterBu Ay1041
mod_vvisit_counterTüm Ziyaretler179270
GÜNCEL HABER -

 

       KIŞLA KÖYLERİ YÖNETİM KURULU

28 Mayıs 2011 Cumartesi günü gerçekleştirilen Köy gezisi ve Piknik şölenine katkıda bulunan Tokat Millet Vekillerine,Zile Kaymakamlığına,Garnizon Komutanlığına,Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin'e,Zile Belediyesine,Tokat Zile Dernekler Federasyonuna,Köy Muhtarlarına,Hemşerilerimize ve üyelerimize,Doyumsuz sesleriyle İsmail URAL ve Mehmet BALABAN'a ve Folklör ekibine teşekkür ediyoruz.

 24 nisan 2011 Pazar günü saat 14:15 te KIŞLA KÖYLERİ-ACIPINAR karşılaşması Karadeniz Spor Tesislerinde oynanacaktır.Tüm üyelerimiz davetlidir.

Tokat Zile Dernekler Federasyonu'un 8. kez düzenlemiş olduğu Futbol turnuvasındaki Guruplarda değişikliğe gidmiştir.Saha şartları ve Takımların yoğun olması nedeniyle bir gurup daha oluşturulmuştur. E Gurubu Karacaören,Savcuköy,B.Karayün,Çayır ve Yaylakent olarak belirlenmiştir.

 Tokat Zile Dernekler Federasyonu'un 8. kez düzenlemiş olduğu Futbol Turnuvası Kuraları sonucu KIŞLA KÖYLERİ  D Gururbunda Emirdolu,Emirören,Akçakeçili, Çayır,Acıpınar ve Karcaören ile eşleşmiştir. 

 

Kışla Köyleri Yönetim Kurulu olarak Futbol Turnuvasına katılan bütün takımlara başarılar diliyoruz. Federasyonumuza ve Zilelilere yakışacak bir turnuva olmasını temenni ediyoruz.

 

Kışla Köyleri Yönetim Kurulu

Aramızdan ayrılan ELİF ONUŞ'un ailesine baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Kışla Köyleri Yönetim Kurulu 

Aramızdan ayrılan ABDULLAH KORKMAZ'ın ailesine baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 












Sitemiz Facebook'ta

Hava Durumu

Anket

Sitemizi Nasıl Buldunuz ?