YARAŞ KÖYÜ PDF Yazdır e-Posta
Administrator tarafından yazıldı.   
Pazartesi, 15 Aralık 2008 21:19

 

 

 


 













Sağlık Evi
Var / Faal Değil
Sağlık Ocağı
Yok

İlköğretim Okulu
Var / Faal Değil
Taşımalı Eğitim Yapılıyor

PTT Şubesi
Yok
PTT Acentası
Var

Su Şebekesi
Yok
Kanalizasyon
Yok


KÖY MUHTARI

 

Adı ve Soyadı  :

Telefon            :  342 12 17

Cep Telefon     :

 

  TARİHİ

250 yıl evvel Molla Hasanoğulları, Köse Yusufoğulları ve Zobioğulları aileleri tarafından kurulduğu söylenmektedir. Köy, 1942 yılı Ağustos ayında meydana gelen sel felaketinde 2 Can kaybı ile birlikte, büyük maddi zarar görmüştür.

Köyün adının eskiden at yarislari yapidiginda yaris daha sonra yaras olduğu saniliyor. Eski at yarıslarıyla simdiki at yarislari bir degil. At yarislarinin yapilacagi kadar duz alan var ancak yaraşta benim bildiğim kadarıyla at yarışlarının yapılabileceği düzlükler yoktur. Köyün adı ile ilgili yukarıdaki rivayetin gerce dışı olduğunu düşünuyorum. Köyün adının cografi tesbit yada tarifden geldigi  Akla Daha yatkın durmakla birlikte, mahaklar'ın rivayetidir. Yar, Dik yer ucurum anlamındadır, Yar aş, Dik yeri aşmak, Tepeyi aşmak anlamında kullanılır. Yakın çevredeki en yüksek yerlesim yeridir. bütün yönlerden Yaraş'a ulaşmak icin önce bir tepe tırmanılır. Sonra Derekışla ve Şıhköy yönlerindeki düzlüklere ulaşılır. 30 yıl öncesine kadar hala kağnıların kullanıldıgı köyumüzde, Yar ı aşmanın ne çetin bir yolculuk olduğunu, 1970 lerde Azimkar otobüsleriye Acısu'ya kadar gelip Köprüde indikten sonra dağı aşarak Yaraş'a Gelişlerden biliyorum. Son 40 Yılda Yaraş'da Hatırladığım her iki at da Mahaklar'dan 1926 doğumlu rahmetli Mehmet Korkmaz'a aitti ve köy işlerinde kullanılırlardı, Yaraş'da düzenli at yarışı yapıldığını hic duymadım. Atlar daha çok köy işleri ve ulaşım için kullanılırdı. Çekereğin Cemaloğlu köyünden Mahak'lardan 1920 doğumlu rahmetli Cemaloğlu Hasan'ın Her kış bitiminde atına atladığı gibi yarlar aşıp yaraşa varışları ve Mehmet Korkmaz'la hoş sohbetleri konuşulur,  mahak sohbetlerinde...

 

 

 NüFUS

Yıllara göre köy nüfus verileri

 

Yıl

Kişi sayısı

2007

-

2000

353

1997

287

 

insanlar genelllikle istanbula göç etmektedir.bu yüzden yaraş köyünde çok az insan kalmıştır. ayrıca yaraş köyümüze yakın olan çoğu köyde insanlar istanbula göç etmektedirler.

 


 

EKONOMİ  İKLİM

 2500 dekar olan köy arazisinin tamamı kıraç olup, arpa, buğday, nohut, mercimek, fiğ gibi ürünler yetiştirilmektedir. tarımın yanısıra, küçük ve büyükbaş hayvancılıkta yapılmaktadır. yetişitirilen hayvanlar kurban bayramında satılmaktadır. Köyde ekilebilir arazinin yetersiz olması nedeniyle özellikle İstanbul'a işçi olarak gidenlerin sayısı oldukça fazladır. Yaz aylarında istanbuldan köyün gençleri hasat icin donselerde, kış aylarında hüzünlü bir yalnızlıkla basbasa kalmakta köy ve yaslıları.


MUHTARLIK

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Seçildikleri yıllara göre köy muhtarla

 

Yıl

Adı ve Soyadı

2004

Satılmış ULUĞ

1999

Satılmış ULUĞ

1994

Satılmış KALYON

1989

Satılmış KALYON

1984

Satılmış KALYON

 


 

ALT YAPI BİLGİLERİ

 

1965 yılından beri eğitim ve öğretim yapılan köye 1985 yılında 2 derslikli 1 lojmanlı okul yapılmıştır. Egitim öğretim tasımalı sistemle yapılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stablize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

  Posta Kodu      :     60400

 Alan Kodu       :     0 356

 Coğrafi Bölge  :    Karadeniz Bölgesi

 İl                      :     TOKAT

 İlçe                   :      Zile

 İle uzaklığı       :  99  km

 İlçeye Uzaklığı :  32  km

 

 


 

KÜLTÜR

Düğünlerde, davul ve zurna eşliğinde yöre simsim oyunları oynanır ve tüm köy davet edilerek yemek ziyafeti verilir. Erişte, kuskus ve yöreye özgü Hingel yemeği meşhurdur.

 

 

 COĞRAFYA 

Tokat iline 99 km, Zile ilçesine 32 km uzaklıktadır. yolun 8 km. si stabilizedir. Yaraş Köyü, Küçükaköz, Haramikışla, Sekikışla, Narlı-kışla Yapalak ve Acısu köyleri ile komşudur. Yaraş ve haramikışla köyü'nün çıkışları derekışlaya çıkmaktadır. Bir orman köyü olan Köyde ayrıca birçok çeşme bulunmaktadır. Rakım 900 m.dir.

Köy, 1942 yılı Ağustos ayında meydana gelen sel felaketinde büyük maddi zarar görmüştür.

 

55 haneden ibaret olan köyde, geliri tarıma dayalı olup, hayvancılık ihtiyaç için yapılmaktadır. 2500 dekar olan köy arazisinin tamamı kıraç olup, arpa, buğday, nohut, mercimek, fiğ gibi ürünler yetiştirilmektedir. Köyde ekilebilir arazinin yetersiz olması nedeniyle özellikle İstanbul'a işçi olarak gidenlerin sayısı oldukça fazladır. Genelde göç olayı görülmektedir.

 

Köyde 400 büyükbaş, 600 küçükbaş hayvan mevcuttur. Son yıllarda arıcılıkla ilgilenen ailelere de rastlanmaktadır.

 1965 yılından beri eğitim ve öğretim yapılan köye 1985 yılında 2 derslikli 1 lojmanlı okul yapılmıştır. Halen okulda 57 öğrenci öğrenim görmektedir. Köy halkında okuma alışkanlığı yok denecek kadar az olup, okur-yazar oranı % 40'dır.

 Başlık parasının çok yüksek olması kız kaçırma olaylarının sıkça görülmesine sebep olmaktadır.

 

 İKLİM

 Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Gündüzleri sıcak akşamları ılıktır.yazın kurak kışın ise soğuk ve yağmurlu geçer.

 



 


 



Son Güncelleme: Pazar, 03 Nisan 2011 00:15
 

Kimler Sitede

Şu anda 3 konuk çevrimiçi

Ziyaretçi Sayısı

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün48
mod_vvisit_counterDün88
mod_vvisit_counterBu Hafta326
mod_vvisit_counterBu Ay1050
mod_vvisit_counterTüm Ziyaretler179279
GÜNCEL HABER -

 

       KIŞLA KÖYLERİ YÖNETİM KURULU

28 Mayıs 2011 Cumartesi günü gerçekleştirilen Köy gezisi ve Piknik şölenine katkıda bulunan Tokat Millet Vekillerine,Zile Kaymakamlığına,Garnizon Komutanlığına,Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin'e,Zile Belediyesine,Tokat Zile Dernekler Federasyonuna,Köy Muhtarlarına,Hemşerilerimize ve üyelerimize,Doyumsuz sesleriyle İsmail URAL ve Mehmet BALABAN'a ve Folklör ekibine teşekkür ediyoruz.

 24 nisan 2011 Pazar günü saat 14:15 te KIŞLA KÖYLERİ-ACIPINAR karşılaşması Karadeniz Spor Tesislerinde oynanacaktır.Tüm üyelerimiz davetlidir.

Tokat Zile Dernekler Federasyonu'un 8. kez düzenlemiş olduğu Futbol turnuvasındaki Guruplarda değişikliğe gidmiştir.Saha şartları ve Takımların yoğun olması nedeniyle bir gurup daha oluşturulmuştur. E Gurubu Karacaören,Savcuköy,B.Karayün,Çayır ve Yaylakent olarak belirlenmiştir.

 Tokat Zile Dernekler Federasyonu'un 8. kez düzenlemiş olduğu Futbol Turnuvası Kuraları sonucu KIŞLA KÖYLERİ  D Gururbunda Emirdolu,Emirören,Akçakeçili, Çayır,Acıpınar ve Karcaören ile eşleşmiştir. 

 

Kışla Köyleri Yönetim Kurulu olarak Futbol Turnuvasına katılan bütün takımlara başarılar diliyoruz. Federasyonumuza ve Zilelilere yakışacak bir turnuva olmasını temenni ediyoruz.

 

Kışla Köyleri Yönetim Kurulu

Aramızdan ayrılan ELİF ONUŞ'un ailesine baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Kışla Köyleri Yönetim Kurulu 

Aramızdan ayrılan ABDULLAH KORKMAZ'ın ailesine baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 












Sitemiz Facebook'ta

Hava Durumu

Anket

Sitemizi Nasıl Buldunuz ?